понеделник, 15 април 2013 г.

Любопитно: Вулканичното стъкло


      Наскоро се замислих, какво всъщност знам за стъклото.. не достатъчно. И така реших да направя свое проучване. :)

      За целта се върнах към самото начало. Оказа се, че първото стъкло използвано от човека е Обсидиана. Поради изключителната си твърдост "вулканичното стъко" се е ползвало още през каменната епоха за изработка на сечива. От него са били изработвани също и статуетки, накити и огледала. Находки на артефакти направени от обсидиан са открити в Месопотамия, Сирия, Иран както и в Централна Америка.

     Легендите гласят, че името му идва от гръцката дума opsis, която означава гледка. Според друга името му идва от римлянина Обсидиус, който пренесъл предмети от обсидиан от Египет в Рим. Вярвало се, че обсидиана има силата да дава ясен поглед върху проблемите и да помага на хората да се справят с тях по-лесн



   Обсидианът се образува в следствие на бързото охлаждане на лавата. Най-големите находки на обсидиан, както можете да се досетите, се намират в зони на засилена вулканична активност като Еквадор, Гватемала, Исландия, Унгария, Сицилия, Мексико, Перу, Камчатка, Италия, Япония, Хавайски острови и Аризона.
     Обсидианът обикновенно има плътен черен цвят, но се стреща също така и в оранжев, червен, сив, син и зелен цвят. Може да има равномерен цвят, но може да бъде на ивици или петна.  Днес вулканичното съкло има широко разпространение в бижутерийната индустрия.

Видове обсидиан:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...