петък, 3 май 2013 г.

Любопитно: История на производството на цветно стъкло: Леополд Блашка и Art Noeveau


     И до ден днешен стъклари и любители онемяват пред техните творби. Значимостта на колекцията от предмети на чешкия стуклар Леополд Блашка и неговият син Рудолф е неоспорима. В продължение на 50 години двамата съумяват да създадат над 3000 абсолютно идентични стъклени реплики на цветя, билки и морски създания.      

     Воден от страстта си към естествената история, в края на 1850 г. Леополд Блашка започва да изработва реплики на различни екзотични цветя. По-късно местен аристократ от северна Бохемия му поръчва да изработи 100 стълени реплики на орхидеите от своята колекция.

     Изключителният талант на Леополд бързо се разчува в научните кръгове и когато уредника на Дрезденския природонаучен музей решава да направи изложба на стъклени модели на морски създания, той възлага задачата по изработката им на Леополд. 


     В този период бохемските стъклари създават „Цветния кристал” и поставят началото на епохата Бидермайер (Biedermeier) а през 20 в. се развива Художествено направление известно като  Art Nouveau. Негови видни представители са Рене Лалик, създател на марката Lalique и Луис Тифани, създателя на Tiffany.     Накои от наи-известните произведения от стъкло могат да бъдат видяни в Музея на Стъклото в Такома и в Хърватския природонаучен музей. Най-голямата коелкция се намира в Нюйоркския музей, където се съхраняват над 45 000 произведения на стъкларското изкуство. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...