петък, 24 април 2015 г.

Рисуване и декупаж на стъклени предмети: Подготовката!

    През изминалите месеци ви споделих статии посветени на това как да рисуваме върху стъкло и да правим декупаж на стъклени бутилки и бурканчета. След една градивна критика осъзнах, че съм пропуснала да наблегна на една много важна стъпка от целия процес, която ще гарантира издражливостта на вашите творби.

    А именно.. подготовката на нашия стъклен предмет, било то бутилка, бурканче, ваза или чаша. Тя е не по-малко важна от самите техники за рисуване на стъкло и декупаж. Ако я подценим рискуваме нашите прекрасни произведения да се разпаднат с времето.

   Преди да се нанесе каквото и било върху стъклената повърхност е важно тя да е напълно чиста.

   Ако има етикети, те лесно могат да се отстранят с помоща на топла вода и нож. Потапяме стъкления предмет в топла вода и изчакваме 15 до 20 минути. След това с помоща на резец отстраняваме етикета. Възможно е лепилото, използвано за лепенето на етикета, да е толкова силно, че да е трудно да се премахне напълно. В тези ситуации можем да използваме разтворител. Аз използвам терпентин, тъй като има по лека миризма и е лесно достъпен във всеки хоби и арт магазин.

   С помоща на плат напоен с терпентин можете лесно да отсраните всички останали неравности и несъвършенства от стъкления съд. Така накрая ще имате една напълно чиста и готова за рисуване или декупаж стъклена повърхност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...